Vata

Element lucht/ether – kwaliteit is beweging

Pitta

Element vuur/ water – kwaliteit is transformatie

Kapha

Element water/aarde – kwaliteit is stabiliteit

Wat is Ayurveda? 

Je hebt vast wel eens van de term Ayurveda gehoord, maar wat is het nu precies? Het woord Ayurveda stamt uit het Sanskriet en bestaat uit de woorden ‘Ayur’, wat ‘leven’ betekent en ‘Veda’: kennis. Kortom: kennis van gezond en lang leven. Yoga is het zusje van Ayurveda. Samen vormen ze een leidraad voor een gezond leven.
Ayurveda is ruim 5000 jaar oud en komt oorspronkelijk uit India. Ayurveda wordt ook wel holistische gezondheidskunde genoemd en is erkend door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Vele geneeswijzen vinden hun oorsprong in de Ayurvedische gezondheidskunde.

Bij Ayurveda wordt uitgegaan van de uniekheid van elk mens. Alles op de wereld bestaat uit 5 natuurelementen (aarde, water, vuur, lucht en ether). Tussen deze elementen is continu interactie. Mensen bestaan ook uit deze elementen. Volgens Ayurveda bestaan er drie basiskrachten die de gehele kosmos, de natuur en ook de mens doordringen: de drie ‘Dosha’s’.
Deze regelen alle lichaamsfuncties en bepalen het eigen type.
De individuele verdeling van de drie Dosha’s bepaalt de verschillende kenmerken van onze persoonlijkheid, onze voorkeuren en gewoonten, onze zwakke en sterke punten.

Dosha’s 

De 5 natuurelementen zijn verdeeld over 3 Dosha’s: Vata + Pitta + Kapha. Alle mensen hebben een Dosha, ook wel persoonstype. 

  • Vata (ether + lucht)
  • Pitta (water + vuur) 
  • Kapha (aarde + water)

Iedereen wordt geboren met een basis Dosha, dus met bepaalde gewoontes, voorkeuren en afkeuren, interesses, een temperament, lichaamsbouw en houding. In je leven heb je te maken met veranderingen die invloed hebben op de elementen. Wordt een element te dominant, dan raakt je Dosha soms uit balans. Wanneer je emotioneel of fysiek uit balans bent, of wanneer je behoefte hebt aan extra energie of kracht, dan kan ik je hiermee helpen.

Ben je benieuwd naar jouw dosha type? Kom gerust langs voor een Ayurvedisch consult.

Translate »